Ανδρομάχη

Ακόμα κι όταν φυτρώνει ένα αγριολούλουδο, η φύση όλη πανηγυρίζει.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΑΡΧΙΛΟΧΕΙΑ 2012



Έναρξη των Αρχιλοχείων μπροστά στον Αρχαιολογικό χώρο του Μουσείου

Απαγγέλλοντας τους στίχους του Αρχίλοχου
Με τις 9 Μούσες στην Αρχαία Αγορά

Η Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου απαγγέλλει στίχους του Αρχίλοχου
μαζί με τις 9 Μούσες
Ο κόσμος με συγκίνηση παρακολουθεί

Με πομπή, απαγγέλλοντας στίχους του Αρχίλοχου,
συνεχίζουμε για το Καλογερικό
Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής

Η κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Καλογερικού

Ο Δήμαρχος Θάσου απονέμει τιμητικά βραβεία
στους αρχαιολόγους Τόνι Άντονι και Μανουέλλα Κοζέλι

Ο Δημήτρης Σταυρόπουλος διαβάζει κείμενο γραμμένο στην τοπική διάλεκτο


Ο Γυμνασιάρχης Αντώνης Κόντος. Πίσω του ο διευθυντής της εφημερίδας «Φωνή του Νέστου», Τένης Καμαρίδης. Αριστερά ο διευθυντής των Εκδόσεων Ξυράφι, Γιώργος Γανίτης, με την Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου
Η Πρόεδρος της Παιδούπολης, Μαρίνα Φιλιππίδου, εκφωνεί το λόγο της

Ο Απόστολος Καλάης, εκ μέρους του Αρχαιολογικού Μουσείου,
απονέμει στη μαθήτρια

Ο ιατρός-λογοτέχνης Χασάν Αχμέτ από την Κομοτηνή, απονέμει

Από την Κομοτηνή η ζωγράφος-ποιήτρια Φισούν Σούκα,
απονέμει βραβείο στη μαθήτρια

Ο διευθυντής της «Φωνής του Νέστου» Τένης Καμαρίδης στο βήμα




Η λαοθάλασσα των μαθητών, ευλογείται από τον παπα-Γιώργη

Η μικρή Εβίτα διαβάζει το ποίημά της. Α’ Έπαινο θα της απονείμει η Μουσικός, υπεύθυνη της Δημοτικής Χορωδίας Θάσου,
Πελαγία Αναγνωστάκη

Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού

Από την Αθήνα ο διευθυντής της εφημερίδας «Κηφισιά»,
Γιάννης Γρηγοράκος, στο βήμα
Η δημιουργός Θέμις Ζήδρου απονέμει βραβείο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΙΛΟΧΕΙΩΝ

Εν έτει 2012, μηνί Οκτωβρίω, ημέρα 14η

Επειδήπερ και οι αρχαίοι Θάσιοι, τιμή ημιθέω
Αρχίλοχον τον Θασοπάριον αθάνατον ποιητήν,
Και μετά θάνατον, ου μην αλλά και εν τη ζωή
Ε λ ά τ ρ ε υ σ α ν
Έδοξε και ημίν τοις των Ελλήνων παισί
Συστήσαι σήμερον τα Αρχιλόχεια αυτού
Και την π[οίησιν αυτού τιμήσαι και πανηγυρήσαι
Και Πανδήμως Ανακηρύξαι.

Όθεν Α Ν Α Κ Η Ρ Υ Σ Σ Ο Μ Ε Ν   Τ Α Υ Τ Α
Έπειτα από τρεις χιλιετηρίδας λήθης
Και εις την αγήω Μνήμην Αυτού
Ευλαβώς υποκλινόμεθα.

Στίχοι του Αρχίλοχου, γραμμένοι από το νησί της Θάσου,
από τους διακόσιους διασωθέντες περίπου επιλεγμένοι, σε Ιονική, Ιαμβική ποιητική γλώσσα.

Στίχοι του Αρχίλοχου σε μετάφραση από τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Ι. Διαμαντόπουλο:


«Ως πανελλήνων οιζύς, Θάσον συνέδραμεν
Θάσον δε την τρισοιζυρήν πόλιν.
Ήδετο δ ώστ’ όνου ράχις
Έστηκεν ύλης αγρίης επιστεφής
Μηδ’ ο Ταντάλου λίθος
τήσδ’ υπερ νήσου κρεμάσθω
Ού γαρ τι καλός χώρος ουδ εφήμερος
Ούδ’ορατός, οίος αμφ’ι Σίριος ροάς
Αλλ’ άλλος άλλω καρδίην ιαίνετο.
Στίχοι 29,30 [και να, και η απάντηση]
Εμοί δ’ εγώ θεράπων μεν
Ενιαλοίοιο άνακτος.
Εν δορί μεν μοι μάζα μεμαγμένη, εν δορί κεκλιμένος»

Ένα σμάρι πεινασμένων προσφύγων από όλη την Ελλάδα στην νήσο Θάσο συνεπέδραμαν
και μάλιστα στην τρισδυστυχισμένη πόλη της Θάσου.
Κι όμως, η Θάσος σαν φυσικό κάλλος σκιρτούσε και στεκόταν, λες από χαρά, σαν ράχη γαιδάρου με στεφανωμένα τα βουνά της από άγρια δάση μα στην καρδιά μου δεν έμπαινε τίποτα να την παρηγορήσει, ώστε να υποχωρήσει ο Ταντάλιος Λίθος της αγιάτρευτης νοσταλγίας για την πατρίδα μου, γιατί κανένας τόπος, όσο κι αν είναι καλός και ωραίος είτε σαν της Θάσου και της παρανείλιας Σύρου εδεμικός
και ορατός είτε σαν παράδεισος αόρατος,
κανείς δεν είναι ικανός να γιάνει τον ξενιτεμένο
αλλά ο καθένας και ο πόνος του και ο καθένας και η δική του γιατρειά Για μένα, σαν δούλος του Άνακτα Ενυάλιου Άρη το δόρυ μου έχω γιατρειά, γιατί πάνω σ’ αυτό και με αυτό τρώγω ψωμί και πίνω το κρασί μου και πάνω σ’ αυτό γερμένος ξεδίνω.



Έχουσα θαλλόν μερσίνης ροδής τε καλόν άνθος
Η δε κόμη ώμους κατεσκίαζε και μεταφρένας
Ηρκέσθην θωπεύσαι τω εμώ όμματι
Και ου δακτύλω...

Την είδα την καλή μου,
να κρατάει έναν κλώνο θαλλερό της μερσινιάς
Κι έναν καλό ανθό τριανταφυλλιάς
Την είδα να καμαρώνει και να τέρπεται
Κι είδα την ξέπλεκη ακόμα πλούσια κόμη της
να χύνεται σαν ένας καταρράκτης
κατασκιάζοντας τη μεταφρένια ομορφιά της
Κι όμως αρκέστηκα από μακριά να τη θαυμάζω
μόνο με το βλέμμα μου
σαν να ‘μουν της αυλής της το σκυλάκι
και δίχως πάνω της ν’ απλώσω
μήτε το μικρό μου δαχτυλάκι.

«Ειμί δ’ εγώ θεράπων μεν Ενυαλίου άνακτος εν δορί μεν μοι μάζα μεμαγμένη, εν δορί δι’ οίνος Ισμαρικός,
πίνω δ’ εν δορί κεκλιμένος.
Ου μη τα Γύγεω του πολυχρύσου μέλει ουδ’ειλέ πω με ζήλος ουδ’ αγαίομαι θεών έργα, μεγάλης δ’ ουκ ερέω τυραννίδος απόπροθεν γαρ εστιν οφθαλμών εμών»

Όσο για... μένανε, λοιπόν, του ενυάλιου άνακτος-Άρη, είμαι ένας υπηρέτης και «θεράπων» ταπεινός που βγάζω με το δόρυ το ψωμί μου και πάλι με το δόρυ εξασφαλίζω το κρασί μου το ισμαρικό, το νάμα, που τ’ απολαμβάνω και το πίνω ρουφηχτό, πάνω στο δόρυ μου γερμένος. Εμένα, να σας πω, τα πλούτη του Γύγεου πολύχρυσου, του Λύδιου βασιλιά, καθόλου δεν με νοιάζουν, μήτε τα ζήλεψα ποτέ και μήτε κι όρεξη που τα ‘χα, κι ούτε που βαρυγκόμησα ποτέ για έργα-αδικίες θεϊκές, μηδέ κι αγάπησα ή ορέχτηκα τη δόξα των τυράννων, γιατί όλ’ αυτά στα μάτια τα δικά μου, όλα, είναι σκουριές και ουδαμώς αρχές μου
και αξίες!
Στίχοι που απαγγέλθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου και στην Αρχαία Αγορά
από την κόρη του Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου, συνοδεία 9 Μουσών


Στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου, μέσα σε ένα πλήθος μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών, που κατέφθασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας (Κύπρο, Κρήτη, Σπάρτη, Πάτρα, Κόρινθο, Αθήνα, Αγρίνιο, Άρτα, Πρέβεζα, Βέροια, Νάουσα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Θάσο, Κομοτηνή, Λάρισα) για την Τελετή Απονομής Βραβείων του Πανελλήνιου Διαγωνισμού για Παιδιά και Εφήβους, ΑΡΧΙΛΟΧΕΙΑ 2012, έγινε η επίσημη ανακήρυξη των Αρχιλοχείων, εκδήλωση τιμής του Θασοπάριου ποιητή Αρχίλοχου (680 π.Χ.-630 π.Χ.).

Η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε από την εμπνεύστρια-διοργανώτρια των Αρχιλοχείων, ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου και τον χορό της, ο οποίος αποτελείτο από τις 9 Μούσες (Καλλιόπη, Ευτέρπη, Κλειώ, Ερατώ, Μελπομένη, Πολύμνια, Τερψιχόρη, Θάλεια, Ουρανία).

Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων και δρώμενα τα οποία εκτυλίχθηκαν με πομπή, συνοδεία όλου του κόσμου, τόσο μέσα στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου, μπροστά στο ομοίωμα του Αρχίλοχου, όσο και στην Αρχαία Αγορά της Θάσου.

Στη συνέχεια, στο χώρο του Καλογερικού, ξεκίνησε η Τελετή Απονομής των Αρχιλοχείων, παρουσία των Κριτών [μέλη της Κριτικής Επιτροπής: Έρρικα Αθανασίου, Διευθύντρια-Εκδότρια της εφημερίδας «Κηφισιά», Συγγραφέας,  Δημοσιογράφος - Αντώνιος Κόντος, Πρόεδρος του Ομίλου για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, τέως Γυμνασιάρχης, Φιλόλογος - Φώτης Κουτσαμπάρης, Δημοσιογράφος-Λογοτέχνης, Σύμβουλος Εκδόσεων εφημερίδας «Πολιτισμικά Θεσσαλονίκης» - Γιάννης Νικολόπουλος, Εκδότης-Διευθυντής του ΝΟΥΜΑ (επιθεώρηση τέχνης, γραμμάτων και πνευματικού προβληματισμού), Λογοτέχνης-Ποιητής - Γεώργιος Πιντέρης, Διδάκτορας Ψυχολογίας, Συγγραφέας και Ποιητής - Δημήτριος Τούκας, Κοσμήτορας των Σχολών του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Παρνασσός», Επικοινωνιολόγος, τέως Ανώτερος Υπάλληλος Υπουργείου Προεδρείας Κυβερνήσεως, τέως Ακόλουθος Τύπου στη Γερμανία].

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Δήμαρχος Θάσου, κ. Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ, από την Καβάλα η υποψήφια Βουλευτής, Πρόεδρος της Παιδούπολης κ. Μαρίνα Φιλιππίδου, ο Αντιδήμαρχος Θάσου κ. Μιχάλης Ξώγνος, η Δημοτική Σύμβουλος Πρόεδρος της Δημαρωγού Δήμου Θάσου κ. Σεβαστή Καλοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Πλαφαδέλης, ο τέως Δήμαρχος Θάσου κ. Αθανάσιος Μπαλτάς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ι. Διαμαντόπουλος, ο Πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας κ. Νίκος Τσιλογεώργης, ο Ιστορικός κ. Κωνσταντίνος Χιόνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υποστηρικτών Κέντρου Υγείας Θάσου κ. Χρήστος Ταμανάς, η Διευθύντρια των Ξενοδοχείων «Μακρύαμμος» και «Lucy» κ. Λούση Μιτζάλη, η αρθρογράφος κ. Μαρίκα Χαϊδευτού, οι Αρχαιολόγοι Τόνι Κοζέλι και Μανουέλλα Κοζέλι, ο Αρχιφύλακας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου κ. Απόστολος Καλάης, ο εκπαιδευτικός τέως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Κάστρο» κ. Κώστας Βλαστάρης, ο Πρόεδρος της Φιλοπνευματικής Στέγης κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών κ. Κωνσταντίνος Θεοφανέλης, η Μουσικός της Μεικτής Δημοτικής Χορωδίας κ. Πελαγία Αναγνωστάκη, η Διευθύντρια του Λυκείου Λιμένα Θάσου κ. Μαρία Εξηντάρη, ο Γυμνασιάρχης κ. Θεοχάρης Θεοχαρίδης, η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θάσου και συγγραφέας κ. Μαρία Παπαλαζάρου, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ποτού Θάσου κ. Αλέξανδρος Βογιατζής, οι εκπαιδευτικοί: κ. Δήμητρα Σδράλη, κ. Νίκος Σωτηρέλης, κ. Καλλιόπη Μαργιού, κ. Λασκαρίνα Νικολέρη, κ. Αθηνά Μπίτσικα, κ. Γιώργος Μέτσικας, κ. Κωνσταντινιά Κωνσταντινίδου, κ. Χαράλαμπος Σαλονικιός, κ. Εύα Σεϊτανίδου.
Η δασκάλα κ. Ελένη Ακάμπαλη από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης με 19 συμμετοχές η οποία κατέφθασε από την Ξάνθη με λεωφορείο γεμάτο μαθητές και γονείς. Το ίδιο έκανε και από την Αλεξανδρούπολη ο Διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου κ. Αθηνόδωρος Ευγενίου, με 42 συμμετοχές.

Την εκδήλωση, ακόμα, τίμησαν με την παρουσία τους:
Από την Καβάλα η δημοσιογράφος κ. Στέλλα Μαρωνίτου μαζί με το Ena Channel, από τον Νέστο ο Διευθυντής της Εφημερίδας «Φωνή του Νέστου» κ. Τένης Καμαρίδης, από την Αθήνα ο Διευθυντής της Εφημερίδας «Κηφισιά» κ. Γιάννης Γρηγοράκος, από την Καβάλα ο Διευθυντής των εφημερίδων «Καθημερινός Τύπος» και «Ξυράφι» κ. Γιώργος Γανίτης, το Thasorama.gr το οποίο να σημειωθεί ότι παρέμεινε και τις 6 ώρες που διήρκησε όλη η εκδήλωση καλύπτοντας με φωτογραφίες και βίντεο όλες τις βραβεύσεις, ακόμα και του τελευταίου μαθητή.

Από την Κομοτηνή κατέφθασε ο Ιατρός-Λογοτέχνης κ. Χασάν Αχμέτ μαζί με τη σύζυγό του ποιήτρια-ζωγράφο κ. Φισούν Σούκα, οι οποίοι – να σημειωθεί – ήρθαν από την Κομοτηνή μόνο για να απονείμουν τα μετάλλια στους μαθητές!!

Οι λογοτέχνες: από την Καβάλα η συγγραφέας κ. Γεωργία Χιόνη, από τη Θάσο ο κ. Δημήτριος Σταυρόπουλος.
Οι δημιουργοί: κ. Μαρία Μιτζάλη από Θεσσαλονίκη, κ. Κωνσταντίνα Χατζή από τον Πρίνο, κ. Παναγιώτα Μάμμου, κ. Θέμιδα Ζήδρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου και υπό την αιγίδα του Μουσείου Δροσίνη.

Η εκδήλωση άνοιξε με το γράμμα ευχών του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου τόσο προς την εμπνεύστρια-διοργανώτρια κ. Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου, όσο και σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στο Διαγωνισμό. Στη συνέχεια, η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Καβάλας Δανάη Φυλλίδου, η οποία πριν από καιρό έκανε το Πανελλήνιο να δακρύσει, διάβασε έναν σύντομο λόγο αφιερωμένο σε αυτό το Φεστιβάλ των Νέων που δημιουργήθηκε στη Θάσο με τα Αρχιλόχεια. Αξιόλογη υπήρξε η ηθική και υλική στήριξη από την κ. Δήμητρα Μαλαμίδου, Προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχειογνωστικής Έρευνας της ΙΗ’ Εφορίας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Καβάλας, η οποία δώρισε 7 κτερίσματα στους πρώτους διακριθέντες. Την ευχαριστούμε για όλα.

Καθώς επίσης, ευχαριστούμε το Μουσείο Δροσίνη και την Διευθύντριά του κ. Ελένη Βαχαρη για την προσφορά τους στους βραβευμένους μαθητές του ποσού των 300 ευρώ. Επίσης, την κ. Λούση Μιτσάλη που προσέφερε τριήμερη διαμονή στην περίοδο της high season στο Hotel Makryammos. Τον κύριο Αναστάσιο Μπίλια που προσέφερε μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο της Χρυσής Αμμουδιάς στη Θάσο. Τα Μάρμαρα Θάσου Φιλιππίδη τα οποία κάλυψαν την έκδοση του Ανθολογίου «Ένθεον γαρ η ποίησις» το οποίο θα δωριστεί στα παιδιά που πήραν μέρος στους Α’ Πανθασιακούς Αγώνες Ποίησης 2008 και πάλι με διοργανώτρια την κ. Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου και φορέα στήριξης το «Κάστρο». Την εταιρία Δ.Ν. Χαριτόπουλος Α.Ε., καθώς και την Diamant Boart, που κάλυψαν την αγορά όλων των μεταλλίων και των πλακετών. Επίσης, τα ΕΛ.ΤΑ. Θάσου για την παροχή 100 φακέλων δωρεάν αποστολής ώστε να φτάσουν τα αναμνηστικά διπλώματα για τη συμμετοχή και τα μετάλλια ακόμα και στους πιο απομακρυσμένους μαθητές που δεν θα μπορούσαν να έρθουν λόγω απόστασης ή οικονομικών συγκυριών στην τελετή, όπως για παράδειγμα στη Σάμο, στην Αμοργό ή και στην Ιταλία! Επίσης, για τον ίδιο σκοπό και τις εταιρίες courier: ACS και Γενική Ταχυδρομική. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Hotel Metsika για τη φιλοξενία των Κριτών, το εστιατόριο «Μεσόγειος» για την δωρεάν παράθεση γεύματος στους Κριτές. Την κ. Μαρίνα Φιλιππίδου, για την ουσιαστική της παρουσία, μιας και έδωσε τη δυνατότητα σε ένα παιδί να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι, καλύπτοντας για το σκοπό αυτόν όλα τα έξοδά του.

Το συγκινητικό ήταν ότι κάποιοι μαθητές που το 2008 είχαν πάρει μέρος στους Α’ Πανθασιακούς Αγώνες Ποίησης, ήρθαν για να παραλάβουν το συλλεκτικό Ανθολόγιο «Ένθεον γαρ η Ποίησις». Αυτοί ήταν οι: Χρύσα Προύντζου, Αρμάνδος Παπαδημητρίου, Σεραφείμ Νταμοτσίδης, Παναγιώτης Κατσίνας, Κατερίνα Συκούδη.

Ο χώρος του Καλογερικού γέμισε από βιβλία, από βιβλία που χαρίστηκαν στους  βραβευθέντες και συμμετέχοντες μαθητές, οι οποίοι απαγγέλλοντας το ποίημά τους, λάμβαναν το αναμνηστικό τους δίπλωμα, μαζί με χρυσό μετάλλιο, μαζί με τρία έως τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία ανάλογα με την ηλικία τους, τα οποία ήταν προσφορά Θάσιων και μη Θάσιων δημιουργών, αλλά και από τη Θασιακή Ένωση Καβάλας, από τις Εκδόσεις Ξυράφι, από τις Εκδόσεις Alpha Media Group, από τις Εκδόσεις Τσουκάτου, από τις Εκδόσεις Κηφισιά, κ. Κωνσταντίνο Χατζηεμμανουήλ, κ. Σωτήρη Γερακούδη, κ. Γιάννη Νικολόπουλο, κ. Κωνσταντίνο Χιόνη, κ. Γεώργιο Αυγουστίδη, κ. Χρήστο Ταμανά, κ. Μαρία Παπαλαζάρου, κ. Γεωργία Χιόνη, κ. Χασάν Αχμέτ, κ. Φισούν Σούκα, κ. Αφροδίτη Βογιατζή, κ. Πολυξένη Γιάχου, κ. Ευαγγελία Μπεχλιβανίδου, κ. Κωνσταντίνο Αγγελούδη, κ. Γεώργιο Διαμαντόπουλο, κ. Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, κ. Κωνσταντίνο Θεοφανέλη, κ. Δημήτριο Σταυρόπουλο, κ. Γεώργιο Πιντέρη κ.ά. Στα παιδιά μοιράστηκαν λογοτεχνικές εφημερίδες και περιοδικά, τεύχη του «Κελαινώ», «Αριάδνη»  «Νουμά», «Μουσών Μέλαθρον», «Δευκαλίωνα του Θεσσαλού», «Εφημερίδα Ελληνισμός της Αμερικής».

Οι τρεις Αριστεύσαντες μαθητές πήραν τρία καταπληκτικά γλυπτά του μεγάλου Θάσιου γλύπτη Κωνσταντίνου Λόβουλου, καθώς και κάποιοι ακόμα μαθητές πήραν πίνακες ζωγραφικής, ακουαρέλλες, φωτογραφίες και άλλα έργα τέχνης από τους Θάσιους δημιουργούς όπως η κ. Σεβαστή Καλοπούλου, κ. Θέμις Ζήδρου, κ. Κωνσταντίνα Χατζή και ένα μουσικό όργανο από την κ. Πελαγία Αναγνωστάκη.

Συγκινητικές υπήρξαν οι βραβεύσεις σε Θασόφιλους δημιουργούς, οι οποίοι σε μια εποχή μη προτύπων και χαμένων αξιών επιλέχθηκαν προσεκτικά γιατί μέσα από το σεμνό, αθόρυβο και εθελοντικό τρόπο ζωής τους, άξιζε να βραβευθούν ώστε τα παιδιά να δουν ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν ζωές ανθρώπων πρότυπα. Αυτοί ήταν: ο κ. Χρήστος Ταμανάς και η σύζυγός του κ. Αντιγόνη Ταμανά για την πολισχιδή και πολύπλευρη εθελοντική προσφορά τους στο νησί της Θάσου. Για τον ίδιο λόγο, οι αρχαιολόγοι Τόνι Κοζέλι και Μανουέλλα Κοζέλι, καθώς και δύο Θάσιοι συγγραφείς: ο τέως Πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, ιατρός κ. Κωνσταντίνος Αγγελούδης γιατί και τα τέσσερα βιβλία του αγκαλιάζουν και αφορούν την ιστορία και το νησί της Θάσου. Επίσης, η νομικός Γεωργία Χιόνη γιατί το ίδιο ακριβώς επιτελεί μέσα από τη συγγραφή των βιβλίων της, τα οποία αφορούν και πάλι το νησί της Θάσου. Επίσης, ιδιαίτερη μνεία έγινε για τη συμβολή των μέσων ενημέρωσης, εφημερίδες, ράδιο, τηλεόραση, τα οποία στάθηκαν δωρεάν χορηγοί επικοινωνίας ώστε τα Αρχιλόχεια να έχουν τόσο μεγάλη απήχηση. Βραβεύτηκαν ελάχιστες εφημερίδες με μόνιμη λογοτεχνική στήλη ή στήλη ποίησης. Επίσης, αποδόθηκαν ιδιαίτερες ευχαριστίες και εύφημες μνείες στις εφημερίδες: Θασιακή, Τα Νέα της Θάσου, Θασίων Γη, Ενήμερος, Καβάλα, Παρατηρητής Θράκης, Καθημερινός Τύπος, Ξυράφι, Πρωινή, Νέα Εγνατία, Αναλυτής, Εβδόμη, Κορινθιακή Μέρα, Φωνή του Νέστου, καθώς επίσης στην ΕΡΑ Καβάλας, ράδιο Στόχος FM, ράδιο Πρωινή, ράδιο Ενήμερος και ράδιο Παρατηρητής. Επίσης στα κανάλια Ena Channel, Center, Πρωινή, στον Αλέξανδρο Ακριτίδη, στα Λογοτεχνικά Επίκαιρα γιατί μέσα από τις ιστοσελίδες τους πρόβαλαν το διαγωνισμό, καθώς και στην εκπαιδευτικό κ. Παναγιώτα Ζέλου και τον Διευθυντή ΕΕΕΕΚ Ξάνθης κ. Μένιο Ψωμακέλη.

Όλα τα Διπλώματα, τα Αριστεία, τα Βραβεία και τους Επαίνους των μαθητών τα κάλυψε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Κάστρο» με την ευαισθησία που επέδειξε ο νέος Πρόεδρός του κ. Στέλιος Στρατηγέντας, αλλά και η σύζυγός του κ. Ελένη Στρατηγέντα η οποία επιμελήθηκε όλο τον μπουφέ με παραδοσιακό σαραγλί και τσίπουρο.

Ο ποιητής κ. Σπύρος Μαλγαρινός ανέλαβε να καταχωρίσει όλα τα στοιχεία των συμμετεχόντων στα Αρχιλόχεια, ώστε να κρατηθεί μία επαφή με όσα παιδιά το επιθυμούν και να δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου μία Γραμμή Στήριξης στο Διαδίκτυο ψυχολογικής, ποιητικής, ιατρικής, παιδαγωγικής, εθελοντικής βοήθειας ώστε τα παιδιά να μην νιώθουν μόνα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αυτό, αν θα μπορέσει να γίνει, θα είναι ακόμα πιο σημαντικό κι απ’ τον ίδιο το Διαγωνισμό.
Την δακτυλογράφηση των κειμένων και την επιμέλεια ανέλαβε η κ. Αριάδνη Χατζηανδρέου (Scriptorium.gr).

Η μεγάλη ιδιαιτερότητα των Αρχιλοχείων και όλη η ομορφιά τους ήταν ότι όλα κινήθηκαν σε κλίμα ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, δίχως να περάσει από τα χέρια μας ούτε ένα ευρώ. Στηριχθήκαμε σε παραχώρηση υπηρεσιών καθώς και στο ανεξάντλητο φιλότιμο της Ελληνικής Καρδιάς.

Ευχαριστούμε το Δήμο Θάσου που παραχώρησε την αίθουσα του Καλογερικού για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, καθώς και για τη μικροφωνική εγκατάσταση τόσο στο χώρο του Καλογερικού όσο και στην είσοδο του Μουσείου.

Η εκδήλωση κράτησε 6 ώρες, διαβάστηκαν τα ποιήματα των μαθητών, από Αριστείο μέχρι και όλοι οι Έπαινοι, ακόμα και ποιήματα που δεν διακρίθηκαν διαβάστηκαν, μιας και τα παιδιά, ένα από τη Λάρισα και ακόμα ένα από τον Εύοσμο ήρθαν μόνο για να τα διαβάσουν!!!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα παιδικά τμήματα των χορευτικών των Πολιτιστικών Συλλόγων «Το Κάστρο» και «Ο Βάκχος» για την πλαισίωση της εκδήλωσης, καθώς και τη μικτή Δημοτική Χορωδία υπό την διεύθυνση της κυρίας Πελαγίας Αναγνωστάκη.

Σε ορισμένα ποιήματα που ξεχώρισαν για τον ωραίο τρόπο γραφής τους, αποδόθηκαν ονόματα Θάσιων δημιουργών. Με αυτόν τον τρόπο τιμήσαμε και όλους τους Θάσιους ζωγράφους, δημιουργούς, γλύπτες, οι οποίοι δώρισαν τα έργα τους στους μικρούς μαθητές.

Το όλο κλίμα παρέπεμπε σε παλιές εποχές αφθονίας, χαράς, αισιοδοξίας. Αυτό το νόημα είχε: το ότι τα παιδιά έφυγαν με γεμάτα χέρια, όχι μόνο από όλα όσα μαζεύτηκαν εθελοντικά για να τους δοθούν, αλλά γιατί έπρεπε να νιώσουν ότι η πατρίδα τους υπάρχει, ότι είμαστε κοντά τους και ότι μέσα από την κοινωνική αλληλεγγύη, τη χριστιανική κοινοκτημοσύνη και την αλληλοστήριξη θα χτίσουμε μια νέα Ελλάδα, διατηρώντας τις Αξίες μας και τα Ιδεώδη μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο γίνονταν οι βραβεύσεις, υπήρχε παράλληλη προβολή των προ-Αρχιλοχείων, ώστε όλοι οι βραβευμένοι μαθητές να γνωρίσουν τα 50 υπέροχα παιδιά του ΕΕΕΕΚ Γενισέας Ξάνθης, που μέσα στα πλαίσια του ίδιου διαγωνισμού τον Μάιο 2012 βραβεύτηκαν για το ποίημά τους «Πάντα Φίλοι» με το βραβείο της εξαίρετης προσπάθειας, και φιλοξενήθηκαν από την Δημαρωγό Δήμου Θάσου.

Άλλωστε, τα Αρχιλόχεια γεννήθηκαν πριν από δύο χρόνια, καθώς κοίταζα με θαυμασμό στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου, την ημέρα των πολυπόθητων εγκαινίων, τον Αρχίλοχο.
Τίποτα δεν ζήλεψα στη ζωή μου περισσότερο από τους διασωθέντες λίγους στίχους του σε περίοπτη θέση:
 «Το Δόρυ το ψωμί μου δίνει,
το Δόρυ το κρασί το Ισμαρικό,
και πίνω στο Δόρυ ακουμπώντας»,
τότε ένιωσα για άλλη μια φορά τη δύναμη του Λόγου, του Πνεύματος, έναντι όλων των υλικών αγαθών.
Ανάκτορα, επαύλεις, κτήματα, δεν είχε, σαφώς, ο Αρχίλοχος, μα ακόμα κι αν είχε δεν θα ήταν 2012 χρόνια μετά διασωθέντα.

Άλλος υπέροχος διασωθείς στίχος του Αρχίλοχου μάς λέει:
«Μη τα Γύγου του Πολύχρυσου Μέλει»
(δηλαδή «Δεν δίνω πενταράκι τσακιστό για τα πλούτη»)
Αναρωτιέμαι αν μπορεί αυτό να μας παρηγορήσει και να μας στηρίξει σήμερα εδώ που φτάσαμε.

Ευχαριστώ και τα 2.000 παιδιά που μετείχαν στο Διαγωνισμό μας, κάτι πολύ όμορφο που ξεκίνησε από τη Θάσο μας, αγκάλιασε όλη την Ελλάδα, αλλά και όλη η Ελλάδα αγκάλιασε τη Θάσο.

Τα υλικά των Αρχιλοχείων ήταν η Γενναιοψυχία, η Αθωότητα και η Ανιδιοτέλεια.

Σας ευχαριστώ όλους που ανταποκριθήκατε: παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς.


Δόθηκαν, στο σύνολο των 2.000 ποιημάτων
3 Αριστεία ανά κατηγορία:

Αριστείο Δημοτικού:
- Ποίημα: Ελπίδα και όνειρο – Νικόλαος Αρσένης – 90ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Αριστείο Γυμνασίου:
- Ποίημα:  ΙΧΩΡ – Νίκος Μανωλαράκης – Ηράκλειο Κρήτης

Αριστείο Λυκείου:
- Ποίημα: Συμπληγάδες – Εύα Αγγελοπούλου – Εκπαιδευτήρια Ράπτη, Λάρισα        


Δόθηκαν Α’ Βραβεία ανά κατηγορία:

Α’ Βραβείο Δημοτικού:
- Ποίημα: Ο μικρός ψαράς – Γεώργιος Μαυρίδης – 1ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου
- Ποίημα: Το όνειρο – Έρικα Ζέλερ – 2ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων
- Ποίημα: Τα συναισθήματα – Κόλλια Βάλια – 5ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου Ξάνθης
- Ποίημα: Ο γλυκός μου αδελφός – Ελένη Σάντολη – Θεσσαλονίκη

Α’ Βραβείο Γυμνασίου:
- Ποίημα: Θέλω – Ιωάννα Κωνσταντινίδου – 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
- Ποίημα: Στην Εντατική – Αντωνία Βαμβακοπούλου – Γυμνάσιο Λιμένα Θάσου

Α’ Βραβείο Λυκείου:
- Ποίημα: Αισθήσεις – Αδαμαντία Στριμενοπούλου – 2ο Γεν. Λύκειο Κορίνθου
- Ποίημα: Ο Φρουτοχυμός – Στέλλα Τσίλια – Γενικό Λύκειο Παλλήνης, Αθήνα






Δόθηκαν Β’ Βραβεία ανά κατηγορία:

Β’ Βραβείο Δημοτικού:
- Ποίημα: Χαμογελάστε λοιπόν χαμογελάστε – Ελένη Μπετσάκου – 28ο Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης
- Ποίημα: Οι εποχές – Σοφία Μπάτσκα – 2ο Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου
- Ποίημα: Πρωινό ξύπνημα – Στεφανία Κυπραίου – 14ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Β’ Βραβείο Γυμνασίου:
- Ποίημα: Ακούστε με – Αλέξανδρος Μαλλίδης – 48ο Γυμνάσιο Αθηνών

Β’ Βραβείο Λυκείου:
- Ποίημα: Ηπειρώτικος σκοπός – Αριάδνη Πιτσια – 4ο Γεν. Λύκειο Κατερίνης
- Ποίημα: Είμαι παιδί – Ειρήνη Μουτζούρη – 1ο Γενικό Λύκειο Βριλησσίων


Δόθηκαν Γ’ Βραβεία ανά κατηγορία:

Γ’ Βραβείο Δημοτικού:
- Ποίημα: Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός παιδιού – Παρθένα Αμανατιάδου – 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας
- Ποίημα: Η ζωή θέλει χρώμα – Αναστασία Τσιλιβίτη – 23ο Δημοτικό Σχολείο Αν.Θεσ/νίκης
- Ποίημα: Καληνύχτα – Νίκη Ματζώνα –Δημοτικό Σχολείο Λιμεναρίων Θάσου
- Ποίημα: Ο γλυκός μου αδελφός – Ελένη Σάντολη – Θεσσαλονίκη

Γ’ Βραβείο Γυμνασίου:
- Ποίημα: Το άγαλμα της πλατείας της Σμύρνης – Παρασκευάς Μυρωτας – 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας Αττικής

Γ’ Βραβείο Λυκείου:
- Ποίημα: Έρημες χώρες – Νικόλαος Χαρίτος – 2ο Γεν. Λύκειο Αμαρουσίου
- Ποίημα: Οι μούσες – Θωμάς Σταματέλος (Ποταμιά) – Λύκειο Λιμένα Θάσου



ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΡΟΣΙΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Α΄ Βραβείο Δροσίνη Δημοτικού
Ποίημα: Θάλασσα – Πραβίτσα Ντάτσι - ΔΣ Ποτού Θάσου

Β΄Βραβείο Δροσίνη Δημοτικού
Ποίημα: H νύχτα με την θάλασσα - Κωβαίος Μιχαήλ - ΔΣ Καταπολών Αμοργού

Γ΄Βραβείο Δροσίνη Δημοτικού
Ποίημα: Ένας περίπατος στο δάσος, στην εξοχή – Μαριάννα Βασιλειάδου
2ο ΔΣ Ξάνθης (δασκάλα: Ελένη Ακάμπαλη) (19 συμμετοχές)


ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΡΟΣΙΝΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Α’ Βραβείο Δροσίνη Γυμνασίου
Ποίημα: Μικρή αθέατη βάρκα – Κατερίνα Δεδελούδη – Μαρούσι

Β’ Βραβείο Δροσίνη Γυμνασίου
Ποίημα: Η κατοικία των θεών – Φαίδρα Βενερη – Γυμνάσιο Ξάνθης


ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΡΟΣΙΝΗ ΛΥΚΕΙΟΥ
Α’ Βραβείο Δροσίνη Λυκείου
Ποίημα: Νέα ζωή – Μαρίνα Μελίδου – Γεν. Λύκειο Δράμας

Β’ Βραβείο Δροσίνη Λυκείου
Ποίημα: Οι ήχοι – Κυριακή Κρυωνά – Γεν. Λύκειο Λαγκαδά

Γ’ Βραβείο Δροσίνη Λυκείου
Ποίημα: Αλήθεια  - Μιχαέλα Παπακυριακοπούλου – Γεν. Λύκειο Παλαιού Φαλήρου

Όλα τα υπόλοιπα ποιήματα, και τα 2.000, αξιολογήθηκαν, χωρίστηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το συναίσθημα που έβγαζε το κάθε ένα, έτσι ώστε κανένα παιδί να μη νιώσει την απόρριψη. Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα του ποιητικού διαγωνισμού, που τον καθιστά μοναδικό ανά την Ελλάδα.

Η εμπνεύστρια-διοργανώτρια των Αρχιλοχείων
Ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου
Για περισσότερες πληροφορίες και τα πλήρη αποτελέσματα του διαγωνισμού απευθυνθείτε:
andromachi.thassos@yahoo.gr
Καθώς και στον Φορέα Στήριξης των Αρχιλοχείων, Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Κάστρο» και τον Πρόεδρό του κ. Στέλιο Στρατηγέντα στην ιστοσελίδα: tokastro.limenaria.gr

Σύντομα, τα συνολικά αποτελέσματα θα αναρτηθούν και σε blog.



Όποιος θα ήθελε να δει στιγμιότυπα από την 6ωρη αυτή εκδήλωση, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους παρακάτω συνδέσμους στο YouTube, από τη σελίδα του κ. Τόνι Κοζέλι:















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου