Ανδρομάχη

Ακόμα κι όταν φυτρώνει ένα αγριολούλουδο, η φύση όλη πανηγυρίζει.

Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου στο 14ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας

Η ποιήτρια Ανδρομάχη και ο μουσικοσυνθέτης Σπύρος Σαμοΐλης  μιλούν στους μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου Κέρκυρας για μουσική και ποίηση. 


Ποιητικό απόγευμα στο 14ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας μαζί με τον Σπύρο Σαμοΐλη και την κυρία Ανδρομάχη. Στο πάνελ διακρίνεται η Μαρία Φιλομίλα Φιλιππίδου που παρουσίασε το  πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Είκοσι επτά Μικροί Ναυτίλοι:  
Ταξίδι μουσικής και λόγου με την Ανδρομάχη και το μουσικοσυνθέτη Σπύρο Σαμοΐλη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στον προαύλιο χώρο του 14ου Νηπιαγωγείου Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε τελετή βράβευσης των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου για τη διάκρισή τους στο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης «Αρχιλόχεια 2012», με το Ποιητικό τους Ανθολόγιο. Η απονομή επαίνων στα νήπια και τις νηπιαγωγούς έγινε από την ποιήτρια και εμπνεύστρια-διοργανώτρια του διαγωνισμού κ. Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου, η οποία ταξίδεψε από τη Θάσο για το σκοπό αυτό.

Στην ομιλία της η διοργανώτρια του διαγωνισμού εξήρε το έργο των  εκπαιδευτικών του 14ου Νηπιαγωγείου Κέρκυρας και απευθυνόμενη στους γονείς ζήτησε να παρέχουν την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή τους στα παιδιά τους και να προσπαθήσουν να μην τσαλακώσουν τα φτερά τους αλλά να ενθαρρύνουν κάθε προσπάθειά τους στη ζωή. Επίσης, η κ. Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου τόνισε μεταξύ άλλων ότι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε,  η ποίηση και το χαμόγελο είναι μια μορφή αντίστασης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ταλαντούχος Κερκυραίος μουσικοσυνθέτης κ. Σπύρος Σαμοΐλης, ο οποίος τραγούδησε έργα του, σε ποίηση της κ. Διαμαντοπούλου  καθώς και ο υπεύθυνος Καινοτόμων Δράσεων του Νομού Κέρκυρας, κ. Ανδρέας Καλογεράς, ο οποίος μελοποίησε ένα από τα βραβευμένα ποιήματα των παιδιών.  Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι γονείς των μαθητών και στελέχη της εκπαίδευσης του νομού.
Η ομιλία της κυρίας Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου στους μαθητές, γονείς, και εκπαιδευτικούς του 14ου Νηπιαγωγείου Κέρκυρας

Ήρθαμε λοιπόν… στο νησί των Φαιάκων, την όμορφη Κέρκυρα. Από την μακρινή Θάσο μαζί με τον άντρα μου και την κόρη μου τους οποίους και ευχαριστώ που είναι εδώ και συμπαραστέκονται στον αγώνα μου. Ευχαριστώ πρώτα απ’ όλα την προϊσταμένη του 14ου Νηπιαγωγείου κυρία Χριστογέρου Κατερίνα για την ευγενική πρόσκληση καθώς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Νηπιαγωγείου που μας φιλοξενούνε τόσο όμορφα.
Τα παιδιά, το μέλλον του κόσμου. Οι εκπαιδευτικοί το κλειδί του. Ανοίξτε τα μυαλά των παιδιών, φωτίστε τους δρόμους τους.
Σας ευχαριστώ που το κάνετε και είστε όλοι σήμερα εδώ αυτό το καλοκαιρινό απόγευμα στον προαύλιο χώρο «του Αειφόρου» σχολείου σας το οποίο έχει διακριθεί και σε άλλα πολιτιστικά δρώμενα πανελληνίως.
Τελειόφοιτοι του 14ου Νηπιαγωγείου.
Μπουμπουκιαστές Μαργαρίτες που τώρα μόλις ανοίγετε τα πέταλά σας
Παιδιά! Αγαπημένα μας παιδιά! Παιδιά μας! Είσαστε όλα εδώ απόψε;
Ναι είσαστε όλα εδώ κοντά μας.
Η Ανεμογιάννη Ναταλία, η Γιάννη Ναταλία, η Διαβάτη Κωνσταντίνα, ο Ζερβός Αλέξανδρος, η Κρικώνη Μαρία, ο Μαρτίνος Νίκος, ο Ντάνγκας Κοσμάς, ο Τόμπρος Νικόλας, η Σαββανή Κοραλλία, η Γκέκου Μαριέφη, η Κουτσού Παναγιώτα, ο Κουτσός Σπύρος, ο Ντάνγκας Αλέξανδρος, η Γιαννιώτη Ρένια, ο Καψοκαββάδης Σπύρος, ο Λάτσας Πέτρος, η Μακαντάνη Ειρήνη, ο Κούρκουλος Χριστόδουλος, ο Μπακάι Τζουλιάνο, ο Πανταζόπουλος Διονύσης, ο Χαρανάι Σάμουελ, η Ασωνίτη Φωτεινή, ο Κολέτσας Νίκος, η Μανδάλη Μελίνα, η Πανάρετου Μαρία, ο Πουλημένος Λουδοβίκος και ο Χονδρογιάννης Σταμάτης.
Ήδη έχετε μπει στο καράβι της ζωής.
Το ταξίδι έχει αρχίσει για σας.
Σας εύχομαι να έχετε μόνο μπονάτσα.
Είναι πολύ ελπιδοφόρο αυτό το ποιητικό απόγευμα στο οποίο είστε εσείς τα τιμώμενα πρόσωπα και είμαστε εμείς όλοι που ήρθαμε να σας τιμήσουμε, να σας πούμε ότι είστε σπουδαία παιδιά.
Αυτό το καλοκαιρινό απόγευμα είναι κοντά σας και οι εκπαιδευτικοί όλοι του σχολείου σας, η διευθύντρια κυρία Χριστόγερου Κατερίνα, η εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών παραμυθιών κυρία Πέζαρου Πηνελόπη καθώς και οι εκπαιδευτικοί κυρία Αρμενιάκου Κωνσταντίνα και κυρία Βιδινιώτη Δήμητρα
Κοντά σας οι γονείς σας με τις φωτογραφικές μηχανές και το βίντεο στο χέρι να απαθανατίσουν τις πρώτες σας στιγμές, αλλά είναι κοντά σας και ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης κύριος Σπύρος Σαμοΐλης, πνευματικό στολίδι της Κέρκυρας με τα τραγούδια του αλλά και τις συμβουλές του θα σας εμπνεύσει, θα σας οδηγήσει στο δεύτερο μέρος, στον κόσμο της μουσικής και του στίχου.
Δεν είστε μόνα. Στο φυλλάδιο που σας μοίρασα με ποιήματα γραμμένα για σας δεν είναι τυχαίο που έγραψα τους νηπιαγωγούς σας και τους ονόμασα καθηγητές.
Ναι, οι νηπιαγωγοί είναι καθηγητές και έτσι πρέπει να ονομάζονται γιατί ηγούνται και πλάθουν την αρχή της ζωής των παιδιών μας.
Όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως, θυμόμαστε με αγάπη, δέος και θαυμασμό την πρώτη μας νηπιαγωγό και δεν νομίζω να είναι τυχαίο αυτό.
Αγαπητοί Νηπιαγωγοί.
Σας εύχομαι να πίνετε πάντα νερό από αστείρευτη πηγή, αυτή της υπομονής γιατί στ’ αλήθεια χρειάζεται μεγάλη υπομονή, καλοσύνη και αγάπη όταν έχεις να κάνεις με τόσο μικρές ηλικίες γιατί η λέξη παιδιά ίσως και να βγαίνει όχι μόνο από τη λέξη παιχνίδι αλλά από τη λέξη παίδευσις. Συχνά τα παιδιά θυμίζουνε την ΕΜΥ.
Ε.Μ.Υ.

Τα παιδιά είναι παιχνίδι.
Είναι Ήλιος, είναι Φως!
Είναι Όρθος, είναι Νάζι,
Απόδειπνο, κι Εσπερινός…


Τα παιδιά, είναι Φροντίδα
Δάκρυ, Πόνος και Ελπίδα
Αναστεναγμός,
Ο Έναστρος  Ουρανός.


Ο εν Αιθρία Κεραυνός.
Το Χαλάζι, η Βροχούλα
ο Άστατος Καιρός!
Της Ζωής μας, Θησαυρός!

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

Το επάγγελμά σας αυτό είναι λειτούργημα! Αυτό ποτέ να μην το ξεχνάτε. Ποτέ μην γίνετε επαγγελματίες. Όσο για σας παιδιά σας φέρνω ένα μεγάλο νέο, κάτι  που θα σας δώσει φτερά! Τα πόδια σας θα έχουν φτερά σαν του Ερμή. Θα σας δώσει η κυρία Ανδρομάχη το μαγικό φιστικί του σούπερ Γκούφι. Σας φέρνω ένα ευχάριστο χαμπέρι που θα σας δώσει δύναμη σαν να έχετε φάει το σπανάκι του Ποπάυ. Είσαστε το μοναδικό νηπιαγωγείο σε όλη την Ελλάδα που τιμήθηκε με ειδική εύφημη μνεία για τη συμμετοχή του στα «Αρχιλόχεια» (Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης για παιδιά και εφήβους με συμμετοχή 2000 παιδιών) στον οποίον φρόντισαν οι  νηπιαγωγοί σας να λάβετε μέρος στέλνοντάς μας ένα υπέροχο ποιητικό ανθολόγιο το οποίο φτιάξατε εσείς βάζοντας τις σκέψεις σας και οι καλές σας νηπιαγωγοί βάζοντάς τες σε τάξη και μέτρο κατορθώσατε να είστε το μοναδικό νηπιαγωγείο που βραβεύτηκε σε όλη την Ελλάδα! Αυτό το χρυσό κυπελλάκι ανήκει σε όλους σας.
Η αθρόα συμμετοχή σας δίνει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς σας να βραβευτούν και αυτοί για την ευσυνειδησία των καθηκόντων τους, γιατί δεν πετάξανε στα spam την ποίηση, γιατί κάνανε αυτό το ευλογημένο «Κάτι παραπάνω» για σας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα είστε εδώ σχεδόν όλα και θα λάβετε απ’ τα χέρια μου αλλά και τα χέρια της κόρης μου Μαρίας Φιλομήλας Φιλιππίδου την οποία απέκλεισα απ’ τον διαγωνισμό για να είναι έντιμος, τα αναμνηστικά διπλώματα – βραβεία σας με τον Θασοπάριο ποιητή Αρχίλοχο ο οποίος είχε για μοναδικό όπλο του τη γραφή και μόνο.
Τα βραβεία αυτά είναι προσφορά του πολιτιστικού συλλόγου «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ» που ήταν και ο φορέας στήριξης των αγώνων, ενώ τα CD με παραμύθια και εκπαιδευτικό υλικό που θα σας μοιραστούν ανά ένα, είναι ένα δικό μου δώρο αγάπης από εμένα για εσάς. Το χρυσό κύπελλο παραμένει στο σχολείο σας να και αποδεικνύει ότι πολλές φορές ενώ η ζωή μας νομίζουμε ότι περνάει μονότονα και ρουτινιάρικα όταν εμείς έντιμα και με ζήλο την δουλειά μας, όποια και να ‘ναι αυτή, τότε οδηγούμαστε σε εκρήξεις δημιουργίας. Όλα ξεκίνησαν από αυτήν ακριβώς την αίθουσα διδασκαλίας πίσω μας, από τις νηπιαγωγούς σας οι οποίες κάνανε σωστά τη δουλειά τους αλλά είχανε και τη σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση αλλά και διάθεση για δημιουργία.
Νοιώθω για άλλη μια φορά,
Ότι αυτά που πήρα από εσάς, ήταν περισσότερα απ’ όσα σας έδωσα!
Η επαφή με σας παιδιά μου ήταν μοναδική.
Το ότι οι νηπιαγωγοί ψάξανε και βρήκανε το βιογραφικό μου, τα βραβεία μου, τη ζωή μου που είναι ένας εκούσιος αγώνας προσφοράς.
Το ότι εσείς απαγγείλατε στίχους από το αγαπημένο μου ποίημα: «Παιδί μου να αφήνεις το άρωμα σου.» αλλά και ότι αυτό το πλακάτ πίσω μου έχει δικά μου λόγια αναρτημένα: «Τώρα πιο πολύ από ποτέ χρειάζονται οι διψασμένες μας καρδιές ποίηση.»
Όλα αυτά με κάνουν να νοιώθω μια πρωτόγνωρη τιμή γιατί κοντά σας παιδιά μου νοιώθουμε και ‘μεις οι μεγάλοι ότι σώζουμε το χαμένο παιδί μέσα μας.
Αυτό που όλοι λίγο πολύ έχουμε σκοτώσει. Ξαναβρίσκουμε την χαμένη μας αθωότητα…
Νοιώθω ακόμα δέος γιατί σήμερα δίπλα μου έχω τον μεγάλο συνθέτη Σπύρο Σαμοΐλη ο οποίος μόλις πριν λίγο σας έπαιξε δύο τραγούδια μου, «Την Αυλή» και τη «Ρετρό Φωτογραφία».
Ο Σπύρος Σαμοΐλης είναι ένας ζωντανός φορέας πολιτισμού μιας και για δέκα χρόνια και παραπάνω μετέτρεψε τη μικρή Λευκίμμη του νότου σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Κέρκυρας. Το φεστιβάλ πολιτισμού στο οποίο προήδρευε έφερε στην Κέρκυρα εκατοντάδες ποιητές, γνωστούς και άγνωστους αλλά και μεγάλα ονόματα του μουσικού πενταγράμμου όπως τον Ηλία Ανδρέου,  Κατσαρό, Κλειώ Λενάρδου, Μιχάλη Βιολάρη, και άλλους.
Σε ευχαριστώ Σπύρο που στην Κέρκυρα έφερες και μένα με τον ποιητικό διαγωνισμό και όχι μόνο αυτό, μελοποίησες αφιλοκερδώς τα τραγούδια μου. Έχεις προσφέρει τα μέγιστα στον τόπο σου και κυρίως όχι φεύγοντας αλλά μένοντας σε αυτόν.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω για τα λουλούδια που μου προσφέρατε, τόσο εμένα όσο και την κόρη μου, τα βιβλία που μου χαρίσατε αλλά και τα υπέροχα Κερκυραϊκά λουκούμια και το Κουμκουάτ καθώς και για όλες τις Κερκυραϊκές πίτες που ετοιμάσατε.
Μα πάνω απ’ όλα για τη μαγική ατμόσφαιρα.


Αυτό το ροζ συννεφάκι της Τινγκερμπελ

Το άρωμα της αγάπης και φιλοξενίας με το οποίο

μας τυλίξατε.

Η Ελλάδα θα έχει συνέχεια μαζί σας!

Μαζί σας μικροί μου ναυτίλοι!

Συνεχίστε!

Το ταξίδι της ζωής σας περιμένει!

Με αγάπη

Από την κυρία Ανδρομάχη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου