Ανδρομάχη

Ακόμα κι όταν φυτρώνει ένα αγριολούλουδο, η φύση όλη πανηγυρίζει.

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΟΛΗ» ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΣΤΟ «ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ».

Πραγματοποιήθηκε στο «Καλογερικό» της Θάσου με μεγάλη επιτυχία, η παρουσίαση του Βιβλίου, «Πόλη και πάλι Πόλη, την δε γενεάν αυτής τις διηγήσεται», των εκδόσεων Μαλλιάρη, των συγγραφέων Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Διαμαντόπουλου και της κόρης του Ανδρομάχης, υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.Ε.Θ. και της Φιλοπνευματικής Στέγης Θάσου.
     Την εκδήλωση χαιρέτησαν εγκάρδια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων – Νεαπόλεως και Θάσου, κος Προκόπιος, Ο Δήμαρχος Θάσου κος Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ και ο πρόεδρος της Φιλοπνευματικής Στέγης Θάσου κος Γεώργιος Παπαδόπουλος.
Χαιρετιστήριες επιστολές για το βιβλίο και τους συγγραφείς απέστειλαν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καθώς και ο τέως περιφερειακός σύμβουλος κος Ιωάννης Βαβίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τους προαναφερθέντες, παλαιοί συνάδελφοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ιατροί, καθηγητές, μαθητές και πλήθος κόσμου. Όλοι και όλες οι ψυχές που κάτω από το Πετραχήλι του παπα-Γιώργη γίνονταν ένα, το ποίμνιό του. Το ποίμνιο που για πέντε δεκαετίες διακόνησε ανελλιπώς. Διακρίναμε μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Θ., κο Σωτήρη Μαλλιαρό, την πρόεδρο του Δημαρωγού, κα Αγγελική Νικήτα – Γεωργαλή, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, κο Δημήτρη Πιπίνη, τον αντιπρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Θ., κο Αναστάσιο Μπίλια, τον αρχηγό της Νέας Πορείας, κο Μηνά Βλαστάρη, τον πρόεδρο της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, κο Νικόλαο Τσιλογιώργη, τον ιστορικό, κο Κωνσταντίνο Χιόνη, τον εκπαιδευτικό, κο Κωνσταντίνο Βλαστάρη, τον γυμνασιάρχη Θάσου, κο Χάρη Θεοχαρίδη, τους ιατρούς κους Θωμά Αγγελόπουλο, Κωνσταντίνο Σεΐτανίδη, Άγγελο Δημητρακούδη και Κωνσταντίνο Χρυσόγελο, την τέως δ/τρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου, κα Σούλα Τσουρουπίδου, το νομικό σύμβουλο του Δήμου, κο Νίκο Γεωργαλή, την τέως πρόεδρο του Δημαρωγού, κα Σεβαστή Καλοπούλου, τους καλλιτέχνες κους Αικατερίνη Κόντη και Παναγιώτη Μάμμου, τον αρχιτέκτονα, κο Νίκο Λογκάρη, τον οικονομολόγο, κο Ιωάννη Ζηλιαχωβινό, τους ιεροψάλτες και πλήθος κόσμου.
Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από την παλαιά Θάσο καθώς και ιερατικά δρώμενα σε αρχείο, ενόσω η πρόεδρος της ένωσης λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, ιατρός και ομότιμη καθηγήτρια του Α.Π.Θ., κα Άννα Φαχαντίδου, μιλούσε για τους συγγραφείς, το βιβλίο τους, αλλά και το όλο ποιητικό έργο τους. Στο τέλος της ομιλίας της απένειμε, εκ μέρους της ένωσης, (που αριθμεί 350 μέλη), χρυσές πλακέτες για την προσφορά τους στα Ελληνικά γράμματα και τον πολύχρονο Εθελοντικό Αγώνα τους. 
Αμέσως μετά ο καλλίφωνος, Ευάγγελος Αγγελίδης, τραγούδησε ακαπέλα τον «Ύμνο της Θάσου», σε στίχους του πατρός Γεωργίου και μουσική του Μάριου Καπνιά.
Στο δεύτερο μέρος ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου με εισηγήτρια την φιλόλογο κα Μαρία 
Εξηντάρη.

 Την εκδήλωση διάνθησε μελωδικά με τραγούδια της Πόλης η Μικτή Δημοτική Χορωδία υπό την καθοδήγηση της Αργυρώς Παπαλάσκαρη και της μουσικού μας κας Πελαγίας Αναγνωστάκη. Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου για την διεθνοποίηση της Ελληνικής γλώσσας, αρχαιολόγου κου Αντωνίου Κόντου, ο οποίος προσέγγισε το βιβλίο από την δική του εννοιολογική σκοπιά. Στη συνέχεια η ποιήτρια, κα Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδη, που είχε αναλάβει και τον όλο συντονισμό, επέλεξε να παρουσιάσει αποσπασματικά στίχους από το βιβλίο που μελοποιήθηκαν από τους μουσικούς Μάριο Καπνιά και το νομικό Δημήτριο Μιχάκη και προβλήθηκαν σε video-clip.
Τελικά στίχοι, μουσική, τραγούδι και εικόνα συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους και τους οδήγησαν στη μέθεξη. Αν και η εκδήλωση διήρκησε 2,5 ώρες, το πολυποίκιλο πρόγραμμα της παρουσίασης, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τέλος. 

                                       
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Προλογίζοντας την ποιητική έκδοση του πατέρα Γεωργίου Διαμαντοπούλου και της κόρης του Ανδρομάχης γραφει ο αρχαιολογος προεδρος της ενωσης κος Κοντος ΑντώνιοςΧαιρετισμός του Πρών Δημοτικού Συμβούλου Ιωάννη Βαβία 
στην παρουσίαση του βιβλίου του Παπαγιώργη

κ. ΑΝΝΑ ΦΑΧΑΝΤΙΔΟΥ - ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ


Κυρίες και Κύριοι,

            Θα μου επιτρέψετε να αρχίσω την ομιλία μου με τους παρακάτω εμπνευσμένους στίχους:

Την πίστη μου την έδωσαν
Χριστιανοί ορθόδοξοι
Το σπίτι σκήτης κάθισμα
Τον αίνον και την δόξα σου
Και κέλυφο, οστραμνό
Στον Μαρμαρά τα …
Μνήμη και σκέψη
Και των οσίων οι σκήτες
Και ο κτύπος εγέρθητε.

Πατέρας Γεώργιος Διαμαντόπουλος

Συνεχίζω,
Ω! Παναγιά μου Βοσποριά
Ευλόγησέ μου τη σποριά
Κι η πιο καλή της η σοφία
Νάναι της πόλης η ελευθερία

Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου

Γι’ αυτούς τους δυο ανθρώπους βρίσκομαι εδώ. Για τον πατέρα Γεώργιο και τη θυγατέρα του Ανδρομάχη. Γιατί τους αξίζει κάθε τιμή. Είναι δυο πνευματικοί άνθρωποι με «Α» κεφαλαίο.


Για την απόδοση τιμών και για την παρουσίαση του βιβλίου τους με τίτλο:
«Η Πόλη και πάλι Πόλη,
τη δε γένεση αυτής
τις διηγήσεται»

εκπροσωπώ την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος που έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος.
Τέτοια μέλη μας όπως ο πατέρας Γεώργιος και η Ανδρομάχη κοσμούν την Ένωσή μας.

Πανοσολογιώτατε,
Πατέρα Γεώργιε,
Θ’ αρχίσω από σας, επισημαίνοντας ότι έχετε Μικρασιατική και νησιωτική καταγωγή.
Ο πατήρ Γεώργιος είναι μια πολύπλευρη και ευλογημένη προσωπικότητα. Αυτό φαίνεται στο πλούσιο βιογραφικό του. Αποσπασματικά θα αναφέρω ότι ήταν πρωτοπόρος στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή (1947-1952) με άριστη επίδοση. Πρωτοπόρος στην Μεγάλη Θεολογική Σχολή Χάλκης με βαθμό αποφοίτησης Άριστα.
Σαν ιεροσπουδαστή της Χάλκης, τον βρήκε η αγάπη για την ομογενή κόρη, την αξιότιμη πρεσβυτέρα του Φιλομήλα Πανέρη. Ο γάμος τους έγινε στον Άη Γιώργη της Πόλης. Τελικά το πτυχίο Θεολογίας το πήρε το 1952 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο πολύπλευρος και χαρισματικός ιερέας, ο επιστήμων θεολόγος, ο δάσκαλος, ο κοσμοπολίτης και πολύγλωσσος ιερέας είναι και πολυβραβευμένος λογοτέχνης. Γι’ αυτήν την ιδιότητα κυρίως ήρθα εδώ να καταθέσω τις σκέψεις και τις εντυπώσεις μου για το βιβλίο που έχει σαν συνσυγγραφέα την κόρη του Ανδρομάχη.
Μια πολυβραβευμένη ποιήτρια, λογοτέχνιδα, πολιτική επιστήμονα, κοινωνιολόγο. Τι να πρωτοπούμε για την χαρισματική Ανδρομάχη! Πάρα πολλά τα βραβεία της και οι τιμητικές διακρίσεις. Εγώ όμως θα επικεντρωθώ στην μεγάλη προσφορά της στον άνθρωπο. Από τις ιδιότητές της ξεχωρίζω αυτή της εθελόντριας με τη συνεχή προσφορά στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στο παιδί, γιατί και η ίδια είναι μία καλή σύζυγος και μητέρα και πάνω απ΄ όλα στοργική κόρη. Αυτό το διαπίστωσα στις τηλεφωνικές μας επικοινωνίες. Ο ποιητικός και ο πεζός της λόγος με άγγιξε. Είναι εύστοχος, λυρικός, βαθυστόχαστος.
Πατέρας και κόρη αποδεικνύουν πόσο ευλογημένα είναι τα γονίδια της τέχνης που κληρονομούνται συνήθως κατά τον επικρατούντα χαρακτήρα.
Στο νου μου έρχεται η παραβολή των ταλάντων. Το τάλαντο που μερικοί άφρονες το θάβουν και άλλοι το καλλιεργούν, όπως είναι και το καθήκον τους. Κι έτσι το τάλαντο πολλαπλασιάζεται. Αυτό έκαναν πατέρας και κόρη και το ωραίο αποτέλεσμα το κρατάμε στα χέρια μας.
Ένα βιβλίο επικολυρικής ποίησης, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την «Φλογέρα του βασιλιά» και τον «Δωδεκάλογο του γύφτου». Το βιβλίο των 321 σελίδων που έγραψαν από κοινού πατέρας και κόρη, αυτοί οι υπέροχοι σκαπανείς του λόγου. Είναι ένα βιβλίο που διαφήμισή του είναι οι αναγνώστες του. Γιατί οι ίδιοι δεν πρόκειται να μιλήσουν γι’ αυτό επειδή η σεμνότητα τους χαρακτηρίζει. Άλλωστε η αληθινή αξία είναι όπως το ποτάμι. Όσο βαθύτερο είναι τόσο λιγότερο θόρυβο κάνει.
Το βιβλίο έχει την ευωδία του Βυζαντίου και της πόλης των Πόλεων, δηλ. της Κων/πολης, που και τώρα να πας νιώθεις τις ανάσες των Ελλήνων, αυτών που έφυγαν κι αυτών που άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί, φυλάγοντας τις Θερμοπύλες, όπως οι Ρωμιοί τις πόλεις που έμειναν μέχρι τέλους και χάσαν τις περιουσίες τους, όπως ο παππούς μου εκ πατρός.
Το βιβλίο έχει:
Ποιήματα ποταμούς
Ποιήματα γέφυρες με τον ουρανό
Ποιήματα που προβάλλουν το σμαραγδένιο νησί. τη Θάσο
Ποιήματα πολύτιμο δώρο για όλες τις γενιές
Βιβλίο κόσμημα.


Ένα κόσμημα που πρέπει να κοσμεί όλες τις βιβλιοθήκες.
Ας γίνει επίσης το βιβλίο αυτό όχημα για ένα ταξίδι στην ιστορία με τους υπέροχους στίχους του.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου