Ανδρομάχη

Ακόμα κι όταν φυτρώνει ένα αγριολούλουδο, η φύση όλη πανηγυρίζει.

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Τριετές μνημόσυνο του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Διαμαντόπουλου στη Θάσο.

 Τριετές μνημόσυνο του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Διαμαντόπουλου στη Θάσο.

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Θάσου, πρωτοστατούντος του εφημερίου Πατέρα Βασιλείου Αγγέλου και των ιερών ψαλτών, παρουσία του Δημάρχου Θάσου, κυρίου Ελευθερίου Κυριακίδη και της συζύγου του, Θάλειας Μπίτσικα , του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κυρίου Δημητρίου Μανίτσα και της συζύγου του Μαρίας Χρυσάφη, της κυρίας Βούλας Καρκαμέτσου , Πρόεδρο τοπικού συμβουλίου Θάσου και πλήθος του πνευματικού ενοριακού ποιμνίου τελέστηκε το τριετές μνημόσυνο του Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Διαμαντόπουλου, μέσα σε ένα κλίμα συναισθηματικής φόρτισης. 

Η κόρη του Ανδρομάχη ανέγνωσε δύο επιστολές, η μία μιλούσε για την χαρά της Ανάστασης μέσα από ένα ελπιδοφόρο ποίημα του πατέρα της, ενώ η δεύτερη ήταν ένας χαιρετισμός του Προέδρου της Θεολογικής Σχολής Χάλκης κυρίου Νικολάου Ξεξάκη προς τον ομογάλακτό του, Πατέρα Γεώργιο. Έτσι έπεσε η αποχαιρετιστήρια αυλαία για τον εκλιπόντα Ιερέα του Αγίου Νικολάου.


Η κόρη του εκλιπόντος ιερέως Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου εκφωνεί δύο

αποχαιρετιστήριες επιστολές στο τριετές μνημόσυνο του πατέρα της





Τρία χρόνια περάσανε από την αποδημία του πατέρα μου…

στις αρχές της πανδημίας, έφυγε για πάντα από το σπίτι, από το νησί, από την αγαπημένη του ενορία…

Έφυγε σιωπηλά…σχεδόν αθόρυβα…δίχως καν να χτυπήσει η καμπάνα..

Δίχως να μπορέσει κανείς να τον χαιρετήσει όπως του άξιζε…

έτσι σιωπηλά διάλεξα κι εγώ σήμερα να κλείσω όλον αυτόν τον κύκλο, λατρευτικών μνημοσύνων που με αγάπη, του  έπραξα τα τριήμερα, τα εννιάμερα, τα σαράντα, το τρίμηνο, το εξάμηνο, το ετήσιο, καθώς και το διήμερο λογοτεχνικό μνημόσυνο, που με τον Δήμο Θάσου πραγματοποιήσαμε στο καλογερικό στις 18-19 Ιουνίου 2022 τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την μνήμη του και ως ποιητή και ως πνευματικού ανθρώπου.

Διάλεξα σήμερα να τον χαιρετίσω με δύο επιστολές.

Μια δική του προς όλους εσάς, το ποίμνιό του, που είναι τα λόγια που θα σας έλεγε λίγο πριν την Ανάσταση με ένα ποίημα, που έγραψε το 2017 το οποίο επέλεξα σήμερα, να σας μοιράσω σαν δώρο μαζί με τα κόλλυβα και ένα κεράκι από το Άγιο Όρος.

Υπάρχει Ζωή, υπάρχει Ανάσταση


Ήρθε στην ώρα του κι’ αυτό το καλοκαίρι, 

Χυτό μες’ το φως, το ξανθό,

  Μα τι κρίμα κι’ αυτό μέσα στη δόξα,

μέσα στα τόξα του αιθέρα ,θα τελειώσει…

Και θα’ ρθει το φθινόπωρο με φύλλα ιάσπιδα,

με φύλλα  χρυσά

και τη πνοή του στον αέρα θα παραδώσει.

Και θα το διαδεχθεί το χειμερινό αστέρι

με ρυτίδες θριάμβου και τρεμάμενο χέρι

τη σκυτάλη της κούρσας ν’ αποδώσει…

Και η ζωή εδώ τα φώτα της θα χαμηλώσει!

Αυτή, θα πούμε ,ήταν η μοίρα μας.

Εδώ τέλειωσε η επίγεια γύρα μας.

Απ’ εδώ και πέρα η χθόνια νύχτα…

- Όχι θα βροντοφωνάξει η Αναστάσιμη Νύχτα.

Υπάρχει Ζωή,  υπάρχει Ανάσταση

Υπάρχει  ο Ήλιος της αιώνιας Άνοιξης!!

Την φέρνουν δάκρυα μετάνοιας-κατάνυξης…..

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος .Ι. Διαμαντόπουλος



Αλλά και με μια δεύτερη επιστολή – χαιρετισμό που έστειλε ο ομογάλακτος του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου, πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Νικόλαος Ξεξάκης, άρτι αφιχθείσα μόλις την Παρασκευή, δυό μέρες πριν την τέλεση αυτού του μνημοσύνου, θα διαβαστεί σαν επίλογος - χαιρετισμός, του ομογάλακτου προς τον ομογάλακτο συμφοιτητή.



Μνήμη και τιμή στον ομογάλακτο πρωτοπρ. Γεώργιο Διαμαντόπουλο.

Στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στη Θάσο, 18-19 Ιουνίου 2022,

 ο Πρόεδρος της Εστίας Θεολόγων Χάλκης κ. Νικόλαος Ξεξάκης έστειλε χαιρετισμό, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων :

<< Αξιότιμοι διοργανωτές των εκδηλώσεων, θερμά ευχαριστώ για την αποσταλείσα προς εμέ τιμητική πρόσκληση, στην οποία, δυστυχώς, δεν έχω την δυνατότητα να ανταποκριθώ με φυσική παρουσία, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Όμως, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση παρευρίσκομαι νοερώς, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Εστίας Θεολόγων Χάλκης, στις πραγματοποιούμενες εορταστικές εκδηλώσεις στη Θάσο, Σάββατο και Κυριακή, 18 και 19 Ιουνίου ε.ε, εις μνήμη και τιμή του αείμνηστου ομογάλακτου Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Διαμαντόπουλου, αποστέλλοντας τον παρόντα χαιρετισμό.

<< Αισθάνομαι υπερήφανος για την πολύπλευρη και αγλαόκαρπη δράση – εκκλησιαστική, κοινωνική, πολιτιστική και ποιητική – του αοίδιμου ομογάλακτου. Αναμφίβολα, η δράση αυτή έχει τη βάση της, αλλά και την αντανάκλαση της στην περιώνυμη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το σέμνωμα του Πάνσεπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου, το πνευματικό φυτώριο και επιστημονικό επιτελείο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, του αειφεγγούς, ιστορικού, μαρτυρικού και αγιασμένου Φαναρίου.

Ο αείμνηστος ομογάλακτος π. Γεώργιος είχε τη θεία ευλογία να σπουδάσει στην Ιερά Πνευματική Τροφό Χαλκίτιδα Θεολογική Σχολή και να γαλουχηθεί στα νάματα της ορθόδοξης θεολογίας. Πάνω στον << Λόγον της Ελπίδος>> της ερατεινής νήσου Χάλκης των Πριγκηποννήσων γνώρισε την πραγματική παιδεία, που πρόσφερε το καλλίκαρπο και αγλαόκαρπο δένδρο της Χαλκίτιδας Σχολής.

Είναι σαφές ότι κεντρικό μέλημα και βασική επιδίωξη της Σχολής υπήρξε η επιστημονική, εκκλησιαστική και λειτουργική κατάρτιση και παιδεία των μαθητών, με απαραίτητο διακριτικό γνώρισμα την αρετή, την πολύπτυχη και σωτήρια, την καλλιέργεια αρχών και αξιών, την διάπλαση καθαρών χαρακτήρων και προσωπικοτήτων, με φρόνημα και ήθος χριστιανικό, με βαθύ το αίσθημα του καθήκοντος και της ευθύνης, με αγάπη και αφοσίωση προς το Οικουμενικού Πατριαρχείου και την Εκκλησία γενικότερα, το Γένος, την κοινωνία και τον συνάνθρωπο.

Το ιδανικό περιβάλλον της Σχολής λειτούργησε ευεργετικά για την καλλιέργεια του εσωτερικού κόσμου του αγαπητού ομογάλακτου, με αποτέλεσμα να έχει επιτυχημένη πορεία στη ζωή του, την εκκλησιαστική, οικογενειακή και κοινωνική, τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη προς την κοινή πνευματική Τροφό Χαλκίτιδα Θεολογική Σχολή και την Εστία Θεολόγων Χάλκης.

Είθε ο Τριαδικός Θεός να κατατάξει την ψυχή του αείμνηστου ομογάλακτου Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου << εν σκηναίς δικαίων>>.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου