Ανδρομάχη

Ακόμα κι όταν φυτρώνει ένα αγριολούλουδο, η φύση όλη πανηγυρίζει.

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Το Α Δημοτικό Σχολείο Θάσου, επισκέφθηκε η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου

 Το Α Δημοτικό Σχολείο Θάσου, επισκέφθηκε η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, μετά από πρόσκληση της εκπαιδευτικού Πόπης Μαργιού.

Η ανάγκη αυτής της συνεύρεσης, γεννήθηκε από την επιθυμία να δωθούν τα βραβεία αλλά και τα αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής στους μαθητές, που είχαν λάβει μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης με θέμα την Ανθρωπιά, που προκυρήχθηκε από τον Δήμο Θάσου και την ΔΗΚΕΘ, εις μνήμη του Πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Διαμαντόπουλου και τον οποίο συντόνισε η κόρη του ιερέως . Έτσι δημιουργήθηκε, μια όμορφη εκδήλωση με πρωτοστάτες τα παιδιά, τόσο αυτά που δεν πήγαν στην εκδήλωση, όσο και αυτά που πήγαν, όλα απήγγειλαν με τη σειρά τα ποιήματα που έγραψαν, τόσο αυτά που βραβεύτηκαν, όσο και αυτά που απλά συμμετείχαν.
Η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, έδωσε σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές τα βραβεία τους και τα διπλώματα, μαζί με τα μετάλλεια, σε όλους δε τους μαθητές δώρισε τα βιβλία του μακαριστού Πατέρα Γεώργιου, καθώς και άλλα λογοτεχνικά βιβλία. Ενώ δώρισε αναμνηστικά μικρά έργα τέχνης της Ζωγράφου Παναγιώτας Μάμμου, στους μαθητές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συμμετοχή του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Θάσου με δέκα μαθητές συμμετέχοντας στον ποιητικό Διαγωνισμό, τους :
• ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ - ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
• ΤΕΙΛΟΡ ΤΖΟΝΙ - ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
• ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΡΝΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
• ΕΥΤΕΡΠΗ ΚΑΖΑΡΑ - ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
• ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΣΗΦΑΚΗΣ - ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
• ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΕΝΑΧΕΙΛΗΣ - Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΥΘΟΡΜΗΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
• ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΤΖΑΣ - Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΜΟΙΟΚΑΤΑΛΗΞΙΑΣ
• ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ - Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
• ΣΕΒΑΣΤΗ-ΑΝΝΑ ΣΥΡΑΚΗ - Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
• ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΓΙΚΗΣ - Β' ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
• ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΤΕΣ - Α' ΕΠΑΙΝΟΣ
• ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΑΡΓΙΟΥ
Έγιναν αφορμή να βραβευτεί το ίδιο το σχολείο αλλά και η δασκάλα του, εκπαιδευτικός Πόπη Μαργιού, η οποία συντόνισε τα παιδιά να γράψουν τα ποιήματα και να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό. Η δασκάλα τιμήθηκε με Βραβείο Ζήλου και Ευποιίας για την ευσυνειδησία καθήκοντος που την χαρακτηρίζει, της απονεμήθηκε μετάλλειο, δίπλωμα και όλη η σειρά βιβλίων του μακαριστού ιερέως, ενώ ακόμα μια σειρά βιβλίων όλων των βιβλίων του ιερέως Γεωργίου, δωρήθηκε για την Δανειστική Βιβλιοθήκη του σχολείου.
Τα παιδιά εκφράστηκαν, χειροκρότησαν το ένα το άλλο και άκουσαν για την ζωή ενός αγνού ιερέα, που πολλά χρόνια πριν, τότε που δεν υπήρχε μεγάλη ταξιδιωτική άνεση, η χάρις και το χέρι του Θεού τον έφερε από την μακρινή Νίσυρο του Νότιου Αιγαίου, στην Θάσο του Βορρά, που κλείνει τον χάρτη γεωγραφικά του βόρειου Αιγαίου, με μοναδικό όπλο του την αγάπη στον Θεό, την Πίστη και την Προσευχή, γιος ξυλουργού ο Παπαγιώργης, γεννημένος απέναντι από τον Ναό του Ταξιάρχη του Εμπορειού Νισύρου, πήρε μια μέρα μια χειροποίητη βαλίτσα, φτιαγμένη από τον πατέρα του, τον μπαρμπαγιάννη και με όπλο το καλλίφωνο της φωνής του, βρέθηκε μόνος του να ξεκινάει τις σπουδές του…σπουδές που μέχρι σήμερα φαντάζουν οι ανώτερες που μπορεί να πάρει ένας Ιερέας. Εκκλησιαστική Σχολή της Πάτμου, κατόπιν Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Με αγνές προθέσεις και τον βασιλικό μοσχομυριστό στα χέρια, υπηρέτησε 55 χρόνια το νησί της Θάσου, εξομολόγος κατηχητής για όλα τα σχολεία αλλά και για το ποίμνιό του, με πύρινους λόγους που συχνά φάνταζαν να μην τελειώνουν, καιόμενος ως λαμπάδα όρθιος ως το τέλος φώτιζε τα πνευματικά σκοτάδια στα παιδιά δε, φερόταν πάντα τόσο τα παπαδοπαίδια, όσο και τους μαθητές που δίδασκε, σαν που μπαίνεις σε ξωκλήσι, γιατί πίστευε ότι κάθε παιδί, έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας, σαν ξωκλήσι. Στο οποίο πρέπει να προσέχουμε και πως μπαίνουμε και πως μιλάμε και όταν μιλάμε, να σπέρνουμε τον λόγο της Αγάπης του Θεού και μόνο…Ναι υπάρχουν ακόμα καλοί κληρικοί, με αγνές προθέσεις και είμαστε τυχεροί όταν τους έχουμε κοντά μας, ακόμα πιο τυχεροί όταν τους τιμάμε, όσο μας τίμησαν αυτοί όσο ζούσαν…Έχουμε ακόμα ιερείς που σπέρνουν στους μαθητές τους την Αγάπη, το Φιλότιμο, την Εμπιστοσύνη, τις Αξίες, οι καλοί σπορείς πάντα υπήρχαν και πάντοτε θα υπάρχουν.
Η Ζωή είναι ένας Αγώνας και η Ελπίδα είναι Φάρος Δημιουργίας!
Υπάρχουν πρότυπα Ζωής να πιαστούμε και αν ανάμεσά μας, κυκλοφορούν πολλοί λύκοι, που φαίνεται συχνά να καταβροχθίζουν την Κοκκινοσκουφίτσα, στο τέλος το Καλό θα υπερισχύσει. Ας μη ξεχνάμε, αυτή η Ζωή, τι άλλο είναι από μια Πάλη, του Καλού με το Κακό, του Καλού μας Εαυτού με τον Κακό μας Εαυτό, του Κάιν με τον Άβελ.
ΘΑΡΣΕΙΤΕ!!! Έχετε θάρρος!
Αυτός ο κόσμος θα είναι πάντα
πιο φωτεινός, με πρωτοστάτες
και χελιδόνια τα παιδιά!

Ας δώσουμε στα παιδιά τα
κατάλληλα ερεθίσματα, εκείνα
που θα τους ανοίγουν διάπλατα
όλες τις πόρτες της
Δημιουργίας….

Ας φωτίσουμε τους Δρόμους Τους!
Και κυρίως, ας τα σεβαστούμε,
Ας είμαστε μπροστά τους, σαν που είμαστε
όταν μπαίνουμε σε ένα ξωκλήσι – όπως έλεγε και ο Παπαγιώργης-

Με δέος, με σεβασμό, σαν που αγγίζουμε ένα λεπτεπίλεπτο λουλούδι
Είτε είμαστε γονείς, είτε εκπαιδευτικοί, είτε Ιερείς.
Γιατί όσο υπάρχουν παιδιά
η θλίψη θα μικραίνει μια μαργαρίτα, θα ανοίγει, ένα νυχτολούλουδο θα ξεδιπλώνει τα πέταλά Του.

Όσο υπάρχουν παιδιά, η Ελπίδα για ΑΛΛΑΓΗ αυτού του κόσμου προς το καλύτερο θα είναι Ζωντανή.
ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΙΣΤΑ
ΟΛΑ ΓΙΑ ΣΑΣ
ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΙΧΩΣ ΕΣΑΣ…
Γιατί αν δεν μπορούμε να κοιτάξουμε ένα αθώο παιδί, ίσα στα μάτια, τότε γιατί τρέχουμε για την κατάκτηση του κόσμου ;
Ποιόν Βασιλιά μέσα θα βάλουμε στους γυάλινους πύργους μας;
Θα γίνουν οι πύργοι μας, χίλια κομμάτια.
Ξεχάσαμε όλοι μας, φαίνεται πως ξεχάσαμε,
Η Αθωότητα είναι που Μετράει!

Με αγάπη, πάντα με Αγάπη, γιατί η Αγάπη νικά,
Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου