Ανδρομάχη

Ακόμα κι όταν φυτρώνει ένα αγριολούλουδο, η φύση όλη πανηγυρίζει.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Η απήχηση των Αρχιλοχείων-γράφει ο τέως γυμνασιάρχης φιλόλογος,πρόεδρος του Ομίλου για την διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και μέλος της κριτικής επιτροπής των Αρχιλοχείων κ.Αντώνιος Κόντος.


ΑΡΧΙΛΟΧΕΙΑ  2012(Θάσος 14-10-2012)

  
                                                                                            του Αντώνη  Κόντου
(προέδρου του Ομίλου  για  τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας)
                                                                                                                             
‘’Εν καιροίς     χαλεποίς  μέμνησο της γλώσσης’’(Πολύβιος)

Καταγράφοντας και αποτιμώντας τις εκδηλώσεις του ποιητικού διαγωνισμού ‘’Αρχιλόχεια  2012’’ και την τελετή απονομής  βραβείων σε μαθητές όλων των βαθμίδων στη φθινοπωρινή Θάσο, θα ήταν  παράλειψη να μη γίνουν ορισμένες επισημάνσεις που δικαιολογούν και χαρακτηρίζουν επαινετέα και ιδιαίτερα επιτυχή την προσπάθεια της κ. Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου- Φιλιππίδου ως εμπνεύστριας και  πρωτεργάτριας αυτής της πρωτοβουλίας.
           Η πραγμάτωση της ιδέας απεδείχθη ότι δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Κι’ αυτό διότι, παρακολουθώντας από την αρχή την προσπάθεια της κ. Διαμαντοπούλου για ευαισθητοποίηση και συμμετοχή μαθητών της περιοχής μας στο διαγωνισμό  ,τα αποτελέσματα ήταν μάλλον αποκαρδιωτικά.  Όμως, η εμμονή και η πίστη στην ιδέα ενεργοποίησης του νεανικού ενθουσιασμού απέδωσε πανελλαδικά .   Και απέδωσε με πολύ εντυπωσιακό τρόπο, αφού οι συμμετοχές-υποψηφιότητες ξεπέρασαν τον αριθμό των δύο χιλιάδων. Ίσως, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί - πέρα από την αγάπη και τη πίστη της εμπνεύστριας στη δύναμη της νεανικής ψυχής και στην ιδέα της ποιητικής αφύπνισης – ίσως, λοιπόν, να βοήθησε και η δύσκολη συγκυρία που βιώνει η ελληνική κοινωνία με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός  να αποτέλεσε ευκαιρία έκφρασης για ενότητα και αντίσταση απέναντι  σε κάθε τι που οδηγεί στη διάλυση και αποδυνάμωση. Και πράγματι, ένας ικανός  αριθμός ποιημάτων σχετιζόταν θεματικά με τη σημερινή πραγματικότητα. Πολύ επίκαιρος ο ποιητικός λόγος του Ρίτσου ’’γύρω από την πληγή μας τα τραγούδια μας’’, όταν πονάμε, τραγουδάμε.


Το  θεματολόγιο ανοικτό , χωρίς περιορισμούς. Άλλη μία εύστοχη  επιλογή της διοργανώτριας, τιμώντας έτσι ελεύθερα τον Αρχίλοχο  ως εκπρόσωπο  της αρχαίας λυρικής ποίησης  και πρόδρομο της κατ ‘εξοχήν προσωπικής ποίησης. Ποιήματα αγάπης και θαυμασμού  προς το φίλο/η, ποιήματα νεανικής  τρέλας ,ποιήματα αγάπης προς τα ζώα, ποιήματα για τους γονείς, για τον αδερφό/ή, τον παππού , τη γιαγιά, αλλά και για ήρωες, για την πατρίδα, τη διαφορετικότητα, το νεανικό έρωτα, για κάθε τι που  συγκινεί τη νεανική ψυχή. Άχαρος ο ρόλος του γράφοντα ως κριτή, αλλά και κάθε κριτή, όταν υποχρεώνεται να αποδώσει επαίνους και βραβεία σε περιορισμένο αριθμό υποψηφίων .  Συγκινητική η παρέμβαση-παράκληση μικρής μαθήτριας από τη  Θεσσαλονίκη  που δε βραβεύτηκε και ζήτησε  από την κριτική επιτροπή  να διαβάσει το ποίημά της. Αυτό προκάλεσε τον ενθουσιασμό και το χειροκρότημα του κατάμεστου   ‘’Καλογερικού’’ ως άλλος  Θεόκριτος  που επιβραβεύει το νεαρό ποιητή Ευμένη (μεγάλη δόξα), για να θυμηθούμε και ’’Το πρώτο σκαλί’’ του Καβάφη.

      Όμως ,τα Αρχιλόχεια 2012,δεν  ήταν μία τελετή που περιοριζόταν  μόνο στη βράβευση  μαθητών. Δε θα ήταν υπερβολή  να χαρακτηρίσει  κανείς την όλη  εκδήλωση πνευματικό γεγονός για τη Θάσο.  Κι΄  αυτό ,διότι  τα είχε όλα  και όλους.
Η εκφώνηση αποσπασμάτων του Αρχίλοχου με αρχαϊκό τρόπο, ως προς την  απαγγελία  ,τη μουσική υπόκρουση και τη ρυθμική κίνηση από χορό νεαρών Μουσών  με κορυφαία την κ. Διαμαντοπούλου -Φιλιππίδου στους χώρους  του αρχαιολογικού μουσείου  και της καλλιμάρμαρης αρχαίας  αγοράς,  ήταν η απαρχή της εκδήλωσης που έφερνε στη μνήμη ανάλογες εκδηλώσεις  σε Δελφούς και αρχαία Ολυμπία. Το πλήθος των θεατών –ακροατών παρακολούθησε και ακολούθησε τον αρχαϊκό χορό ως πομπή στο χώρο της  κύριας εκδήλωσης ,το Καλογερικό.

 Εκεί επικρατεί το αδιαχώρητο. Μαθητές και γονείς από όλο το γεωγραφικό εύρος της χώρας μας (Κρήτη, Αγρίνιο,  Θεσπρωτία, Κόρινθο , Θεσσαλονίκη,  Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή ,Αμοργό, Αθήνα, Λαμία, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη  κ.α.), δημοτικοί άρχοντες, άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης -έλληνες και φιλέλληνες-,δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, αλλά και πολλοί κάτοικοι της Θάσου, που  με  υπομονή (η όλη εκδήλωση κράτησε περίπου πέντε ώρες) και ενθουσιασμό χειροκρότησαν  τόσο τους νεαρούς ποιητές , όσο  και τους πνευματικούς ανθρώπους  που πρόσφεραν και προσφέρουν σημαντικό έργο  για τη Θάσο και τη πνευματική της παράδοση. Ήταν  άλλο ένα σημείο από την όλη τιμητική εκδήλωση που δικαιολογεί το χαρακτήρα της επιτυχίας.
  Τα εύσημα λοιπόν, στον κύριο συντελεστή, την κ. Ανδρομάχη  Διαμαντοπούλου- Φιλιππίδου και την οικογένειά της, που απέδειξε με την προσπάθειά της όχι μόνο την αγάπη της  για τα παιδιά, την ποίηση  ,τη Θάσο και τους ανθρώπους της , καθιερώνοντας  ένα σημαντικό πνευματικό θεσμό ,αλλά και γιατί συντελείται ένα πνευματικό’’  ταρακούνημα ‘’στις μέρες μας, μακριά από τα μεγάλα κέντρα, και  μάλιστα χωρίς μεγαλοστομίες  και υψηλές χορηγίες.
                                                                                        Αντώνης  Κόντος
                                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου