Ανδρομάχη

Ακόμα κι όταν φυτρώνει ένα αγριολούλουδο, η φύση όλη πανηγυρίζει.

Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012

Ο ποιητής Αλέξανδρος Ακριτίδης από τον Εύοσμο και η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου από τη Θάσο βραβεύτηκαν από το Δήμο Ευόσμου για τη συμβολή τους στο θεσμό του διαγωνισμού και τη γενική προσφορά τους στα γράμματα και στον πολιτισμό


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του 3ου Διαγωνισμού Ποίησης και Φωτογραφίας που διοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ευόσμου για νέους δημιουργούς με θέμα «Έρως & Ψυχή, Λόγος & Εικόνα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων Ευόσμου και περιλάμβανε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με μουσική, χορό, θέατρο, προβολές και απαγγελίες ποιημάτων.  
Εκατοντάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν στο διαγωνισμό, καταθέτοντας τις δημιουργίες τους. Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ευόσμου κ. Δημήτρης Χατζηβρέττας ευχαρίστησε όλους όσους έλαβαν μέρος στη διοργάνωση καταθέτοντας το ταλέντο και την αγάπη τους για την ποίηση και τη φωτογραφία και τόνισε πως ο Δήμος Ευόσμου με θεσμούς όπως αυτόν του διαγωνισμού, φιλοδοξεί να δώσει βήμα έκφρασης στους σύγχρονους δημιουργούς. 

Την κριτική επιτροπή διαγωνισμού ποίησης καθώς και φωτογραφίας αποτελούσαν καταξιωμένοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.  Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής προλόγησε η λογοτέχνης, εκδότρια της εφημερίδας ΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΛΑΝΙ, κ. Μαρία Θανοπούλου. Α’ Βραβείο ποίησης απέσπασε ο ποιητής από τη Λακωνία κ. Αργύρης Σταυρόπουλος, ενώ το Α’ Βραβείο φωτογραφίας κατέκτησε ο κ. Σπύρος Ζερβουδάκης.  Την όλη εκδήλωση παρουσίασε και διοργάνωσε η κ. Ρίτσα Γεωργιάδου.  Στο πιάνο ακούστηκε η Ανθή Μπάρλα, ενώ με τραγούδι πλαισίωσαν την υπέροχη βραδιά η κ. Λώρα Τσένοβα και η κ. Δόμνα Κατσουπάκη.  Έκπληξη και δυνατή παρουσία υπήρξε η εκφραστική διευθύντρια της Σχολής Χορού κ. Ραχήλ Θεοφάνους, η οποία μαζί με τον κ. Δημήτρη Πετρίδη χόρεψαν το χορό του πάθους, το ταγκό!
Συγκινητικό κομμάτι της εκδήλωσης ήταν και οι βραβεύσεις που ακολούθησαν σε δύο ποιητές για τη γενική προσφορά τους στα γράμματα και τον πολιτισμό, αλλά και τη συμβολή τους στον παραπάνω θεσμό του διαγωνισμού.  Ήταν ο ποιητής κ. Αλέξανδρος Ακριτίδης από τον Εύοσμο και η ποιήτρια κ. Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου από τη Θάσο.


Ο ποιητής Αλέξανδρος Ακριτίδης από τον Εύοσμο
και η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου από τη Θάσο
βραβεύτηκαν από το Δήμο Ευόσμου για τη συμβολή τους στο θεσμό του διαγωνισμού και τη γενική προσφορά τους στα γράμματα και στον πολιτισμόΗ υπεύθυνη των εκδηλώσεων, κ. Κική Εμμανουηλίδου


Ένα μέρος των συντελεστών της όλης εκδήλωσης

Η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου
απευθύνει λίγα λόγια στο ακροατήριο


Ο Δήμαρχος Ευόσμου κ. Δημήτρης Χατζηβρέττας απονέμει στην ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου ειδική τιμητική διάκριση για την προσφορά της στα γράμματα και στον πολιτισμό.  Το ίδιο βραβείο αποδίδει και στον ποιητή από τον Εύοσμο Αλέξανδρο Ακριτίδη.


Ο Λόγος της ποιήτριας Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου

Επάλληλοι κύκλοι μοναξιάς
Ψυχή μου Εσύ το κέντρο.
Μοναξιά!  Όχι, απόψε δεν έχει μοναξιά.
Απόψε έχει λόγο!
Συγκάτοικοί μου στην Πόλη των Ιδεών, καλησπέρα σας.
Μέσα σ’ αυτούς τους ανέραστους, ανάδελφους, μουντούς καιρούς,
εμείς σήμερα εδώ επιμένουμε να μιλάμε
για Ψυχή και Έρωτα!
Αυτό από μόνο του είναι Αντίσταση.
Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την όλη εκδήλωση, ειδικότερα στην κυρία Ρίτσα Γεωργιάδου, υπεύθυνη της όλης διοργάνωσης, στο Δήμο Ευόσμου και στον Πολιτιστικό σας Οργανισμό.  Όχι μόνο για την όλη εκδήλωση, αλλά και για την επιλογή του θέματος.
Στην Αγάπη, ένα κι ένα κάνουν ένα.
Και, σύμφωνα με τον Ευριπίδη: «Δεν αγαπά πραγματικά όποιος δεν αγαπά για πάντα».
«Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα», λέει η Πολυδούρη.  Και εγώ θα σας πω ότι είναι καιρός να ανέβουμε ξανά στο Θρόνο,
Στο Θρόνο της Αγάπης.
Να κάνουμε ο ένας στον άλλον Κένωση, ολόκληροι να ξεντυθούμε,
να κάνουμε Κένωση Αγάπης, Μετάγγιση.
Μέσα σε σχέσεις εφήμερες, που μας αδειάζουν και μας κουράζουν,
ας γίνει αφορμή αυτή εδώ η εκδήλωση να σταματήσουμε να διώκουμε σαν τον Σαούλ τις αληθινές μας επιθυμίες.  Να αγαπήσουμε ξανά απ’ την αρχή.
Γιατί δεν υπάρχουν πλούσιοι ή φτωχοί,
υπάρχουν απλά άνθρωποι που δεν αγαπήθηκαν και δεν αγάπησαν.
Ας γίνουμε δέκτες, πομποί της αγάπης, ακόμα κι εμείς που δεν υπήρξαμε ίσως δέκτες της.
Γιατί αυτή η ζωή κρατά όσο μια ανάσα, λιγότερο από μια ανάσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου